Zoeken

Starten als ondernemer; durf jij het aan?

Door Patty Winder


Fotografie is al lange tijd de rode draad geweest in mijn leven en komt altijd weer terug. Tijdens het maken van reizen, wandelingen in de buurt en in mijn werkzaamheden in bij een bedrijf. Een jaar geleden heb ik besloten om fotografie een grotere rol in mijn leven te laten spelen.


Waar begin je en wat komt er bij kijken? Ik zelf ben aardig perfectionistisch ingesteld en begon al snel met het schrijven van een plan voor mijn onderneming. Wie zijn mijn concurrenten, welke onderdelen van fotografie spreken mij het meeste aan en waar wil ik naar toe?


Als ik er nu op terug kijk heb ik alles tot in de puntjes uitgezocht en geregeld voordat ik naar mijn idee van start kon gaan. Achteraf heb ik geleerd dat je gaandeweg er achter komt waar je voor staat en wat je wilt uitstralen in je onderneming. En nog steeds is dit een groot leerproces met ups en downs.


Wat is het moment dat je je aanmeldt bij de KvK?

Na ongeveer een jaar kwam ik bij het punt dat ik het groter wou gaan aanpakken. Tot die tijd deed ik vooral gratis fotoshoots met familie en vrienden, heb ik mijn website gemaakt en social media kanalen opgezet. Dit moment is voor iedereen anders. De een begint hier gelijk mee en gaat vervolgens aan de slag. Voor mij was dit het punt dat het goed voelde om me 'officieel' aan te melden als ondernemer. Oh en een belangrijk detail; laat je niet in de war brengen door de grote hoeveelheid blauwe brieven die op je deurmat vallen de eerste tijd. Dit valt écht allemaal wel mee!


Ijsje om de nieuwe start te vieren!


Kleine Ondernemersregeling (KOR) of niet?

Minder administratie, geen facturen sturen naar klanten en geen BTW-aangifte doen. Klinkt als muziek in de oren, toch? Wanneer je tot de €20.000,- omzet per jaar zit dan is het een perfecte regeling. Mocht je nog veel apparatuur willen aanschaffen dan is het wellicht voordeliger om geen gebruik te maken van de KOR aangezien je dan de BTW kan terugvragen op je onderneming.


En dan... ?

En dan ineens ben je ondernemer! Gelukkig heb ik een paar vriendinnen die al een aantal jaar ondernemer zijn waarvan ik veel kan leren en ondervragen (sorry hiervoor ;)). In Corona tijd is het lastiger om met onbekende ondernemers te sparren aangezien er geen evenementen en netwerk borrels zijn. Voor mij persoonlijk werkt het heel goed om mezelf niet teveel druk op te leggen en echt stap voor stap door te gaan met wat ik leuk vind. Doordat ik een vaste baan heb voor 4 dagen per week ben ik niet afhankelijk van mijn inkomsten als fotograaf. Hierdoor heb ik de ruimte en de mogelijkheid om het op mijn tempo te doen. Uiteindelijk heeft ondernemen voor iedereen een andere betekenis en invulling. Ik probeer alleen te doen waar ik me goed bij voel en door realistische doelen voor mezelf te stellen. Een van mijn doelen is om meer mensen blij te maken met foto's. Ik geloof er sterk in dat als je je doelen bij jezelf houdt, het werk uiteindelijk naar je toe komt. Doelen zoals 'ik wil minimaal 5 fotoshoots per week inplannen' werken voor mij bijvoorbeeld minder goed.


Ondernemen is een groot avontuur en er is nog zoveel te ontdekken en te ondervinden. Heb je vragen of wil je sparren over ondernemen? Hartstikke leuk! Onder het genot van een kop koffie leer ik jou en je onderneming graag kennen.Let's do this!


x- Patty